12.10.2010

Zeytinyağlı Patlıcan

Malzemeler:
6-8 ince patlıcan, zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 adet soğan, 1 adet dolmalık kırmızı biber, 2 adet domates, yarım bardak su, 1 tatlı kaşığı kekik, 3 tatlı kaşığı elma sirkesi, 3 yemek kaşığı çekirdeği ayıklanmış zeytin, tuz ve karabiber

Yapılışı:
Patlıcanları uzunlamasına ikiye bölün. Tavanın tabanını kaplayacak kadar sıvı yağ koyun. Yağı kızdırıp patlıcanları 2-3 dakika kızartın. Tavadan alın ve kağıt havluda yağını süzün. Sıcak kalması için patlıcanların üstünü örtün. Tencerede zeytinyağını kızdırıp, dövülmüş sarımsak ve ince doğranmış soğanı ilave edin. Orta ateşte 2-3 dakika karıştırın. Dolmalık kırmızı biberi ve domatesi doğrayıp ilave edin, yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyu ilave edin, karışımı 5-10 dakika koyulaşıncaya kadar pişirin. Kekik ve sirkeyi karıştırarak ilave edin. 3-4 dakika daha pişirin. Zeytin, tuz ve karabiberi ekleyin. Hazırladığınız karışımı sıcak patlıcanların üzerine dökerek fesleğen parçaları ile servis yapın.

Not:
Zeytinyağlı yemekleri pişirirken, 4-6 kişilik bir yemeğe bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edilebilir. Bazı usta aşçıların tercih ettiği, bazılarının da şiddetle karşı çıktığı bu uygulamayı damak tadınıza bağlı olarak tercih edebilirsiniz.