12.10.2010

Doğadan gelen güzellik ve şifa: Badem


İçerisinde bol miktarda E vitamini, mineraller, oleik ve linoleik esansiyel yağ asitleri(omega-3, omega-6 ve omega-9) ve A vitamini bulunan badem vücudumuza birçok faydası olanşifalı bir bitkidir.

Badem, gülgiller familyasına ait yaprak döken küçük bir ağaçtır. Yabani formu Akdeniz bölgesinde Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün’de yetişir. Bu bölgede evcilleştirilerek yetiştirilmeye başladığı tahmin ediliyor.

Sıcak iklimde yetişen, kuraklığa dayanıklı bir ağaç olan bademin Türkiye’deki en kaliteli üretimi Datça Yarımadası’nda yapılır. Diş bademi, taş bademi, nurlu bademi, gabadağ, acıpayam ve şeytan payamı gibi cinsleri vardır. Badem taze olarak yenebileceği gibi olgunlaştıktan sonra çekirdeği de yenebilir.

İçerisinde bol miktarda E vitamini, mineraller, oleik ve linoleik esansiyel yağ asitleri (omega-3, omega-6 ve omega-9) ve A vitamini bulunan badem çok şifalı bir bitkidir. Acı ve tatlı olmak üzere iki türü bulunan bademin ağacının tohumlarının soğuk pres yöntemiyle sıkılması ile elde edilen yağ pek çok alanda kullanılır. Soluk sarı renkli, hafif kokulu, tadı cevize benzeyen sabit bir yağdır.

Bademde karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Kalp krizi ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. İçinde bulundurduğu besleyici maddeler sebebiyle kuru ciltler için çok faydalıdır. Bilinen en eski bakım ürünlerinden biri olan tatlı badem yağı, cilt, vücut, tırnak ve saç bakımında da oldukça etkilidir.

Bademin yararları
• Tatlı badem yağı sütle karıştırılıp içilirse mideyi güçlendirir, böbrek, mesane ve üreme yollarındaki iltihapları gidermede yardımcı olur.
• Kolesterol ve kan şekeri seviyesinin ayarlanmasında yararlıdır.
• Badem beyne çok yararlıdır. Ayrıca bedensel ve zihinsel yorgunluklara da iyi gelir, sinirleri güçlendirir.
• Hastalık sonrası nekahat dönemlerini kısaltmada da etkilidir.
• Boğaz ağrısı, anjin, soğuk algınlığı bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ateş düşürücü etkisi de vardır.
• Bağırsak parazitlerini düşürmede ve kabızlığı gidermede etkilidir. Tatlı badem yağı yumurta ile karıştırılıp sürüldüğünde basurun iyileşmesinde etkilidir.
• Badem yağı makyaj çıkarıcı, cilt temizleyici olarak kullanılabilir. Yüze yedirilerek sürüldüğünde cildi yumuşatıcı etkisi vardır. Kuru ve çatlak ciltlerde ve cilt pürüzlerini gidermede faydası vardır. Ayrıca balla karıştırılıp yaralara ve iltihaplı yerlere sürüldüğünde iyi gelir. Hamilelik sırasında oluşan çatlakların tedavisinde de etkilidir.
• Saç derisine friksiyon yapılarak yedirilir ve bekletilirse saç köklerini güçlendirir, saç dökülmesini önler.
• Emziren annelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.