12.10.2010

Kalbinizin dostu: Ceviz


Cevizin içeriğinde sağlıklı beslenme için çok önemli olan çoklu doymamış yağ asitleri, çinko, lif ve magnezyum, E vitamini ve kalp ve damar hastalıklarını önleyici omega-3 ve omega-6 bulunur.

Ilıman iklimi olan bölgelerde odunu ve meyvesi için yetiştirilen, kabuğu açık renkli, seyrek yapraklı büyük bir ağaç olan ceviz ağacının, gerek taze gerekse kuru olarak tüketilen, ayrıca yağı da elde edilen meyvesi insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Yaprakları ve kabuklarından hazırlanan ilaçlar kanı temizler. Ayrıca cevizin yeşil kabuğu eski tarihlerden bu yana saç boyası olarak kullanılır.

Ceviz ağacı marangozlukta da en çok tercih edilen ağaç cinslerinden biridir. Yaklaşık 20 çeşidi olan ceviz ağacının, meyvesi kuruyemiş olarak yenen türü “adi ceviz” diye bilinir. Ceviz Türkiyenin hemen hemen her bölgesinde yetişir. Dünyada yetişen cevizler içerisinde en kalitelisi Anadolu’da yetişen cevizdir.

Cevizin faydaları
Cevizin içeriğinde bol miktarda nişasta ve yağ bulunur, vitamin, mineral, protein ve lif açısından zengin ve besleyicidir. Sağlıklı beslenmenin önemli unsurlarından biri olan çoklu doymamış yağ asitleri, çinko, lif ve magnezyumun yanısıra damarları koruyucu özelliği olan E vitamini, A, B1, B2, C ve K vitaminleri, ayrıca kalp ve damar hastalıklarını önleyici Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini içerir. Cevizin içerisinde bulunan yağın yaklaşık %90’ı doymamış yağdır. Doymamış yağ asitleri kanda kolesterol birikimini önleyici etkiye sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı ceviz kalp dostudur. Kan dolaşımını ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler, serum kolesterolünün azalmasını sağlar.

İçerdiği antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Vücutta bulunan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir.

Ceviz yağının cilt bakımı için oldukça faydalı olduğu biliniyor. Banyo suyuna karıştırılan birkaç damla ceviz yağı cilt sağlığı için yararlı oluyor. Ceviz yağı ciltteki çatlaklara da iyi geliyor. Yüze masaj yapılarak sürüldüğünde cilt lekelerinin geçmesine yardımcı oluyor.

Cevizin zihinsel fonksiyonları artırıcı özelliği de vardır. Uzmanlar içerdiği fosfor, kalsiyum, potasyum gibi maddeler nedeniyle her gün yenen bir ya da iki ceviz içinin zekayı geliştirici, hafızayı kuvvetlendirici özelliği olduğunu belirtiyor.
Cevizi satın alırken içinin küflü ve kabuk renginin çok parlak olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Kabukları çok parlak olan cevizler kimyasal işlemlerle parlatıldığı için zararlı bazı maddeler içerebiliyor.

Cevizi kabuklu olarak alıp tüketileceği zaman kırmak kabuksuz olarak almaya oranla daha doğru bir tercih. Çünkü kırılmış cevizin küflenme olasılığı var. Ceviz kabukları ile saklandığında küflenmesine karşı önlem alınmış oluyor.