12.10.2010

Avusturalya'nın cilt dostu bitkisi: Çay ağacı


Hint Defnesi olarak da bilinen çay ağacı Avusturalya’da yetişen bir bitki. Avusturalya yerlileri eskiden bu yana ağaçın yapraklarından elde edilen, antiseptik etkisi olan yağ ve esansı çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmışlar. Çeşitli cinsleri olan çay ağacının en sık kullanılan cinsi Melaleuca alternifolia olarak adlandırılan cinsidir. 6 metreyi aşmayan dar yapraklı bir ağaç olan çay ağacı Türkiye’de yetişmiyor.

Çay ağacının İngilizce’de Tea Tree olarak anılmasının nedeni, Kaptan Cook’un gemisindeki tayfaların ağacın yapraklarını kaynatarak çay yerine içmelerine dayanıyor.


Çay ağacının faydaları
Çay ağacı yağı, genellikle cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılıyor. Yağ, antiseptik etkisinden dolayı iltihaplanmalara karşı oldukça etkili. Hasta dokulardan içeri bakteri ve mikropların girmesini engellediği için birçok cilt rahatsızlığında faydalıdır. Bazı araştırmalara göre, sivilce, deri ve tırnaklarda bulunan mantar enfeksiyonları, kıl dibi iltihabı, çıban, vulva ve vajina enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda haricen kullanıldığında tedaviye yardımcı oluyor. Ayrıca kas ağrısı, yumuşak doku romatizması, sigiller ve uçuk tedavisinde ve yara bakımında faydalı oluyor.

Çay ağacının faydaları yalnızca ciltte oluşan rahatsızlıkların giderilmesine yönelik değil. Düzenli olarak kullanıldığında sivilce oluşumlarını engelleyerek cilde ve saça parlaklık ve nem kazandırıyor, ciltteki tahriş, pişik, pul pul dökülme gibi durumlarda da etkili oluyor.

Parmaklarda oluşan dolama ve tırnak batmalarında çay ağacı yağının yardımına başvurulabilir. Batan ayak tırnağı iyice yıkanıp kurulandıktan sonra, batma olan bölgeye çay ağacı yağından bir damla damlatılır. Yağ, batan bölgede iltihap oluşumuna engel olacaktır.

Çay ağacı yağından ağız bakımında da faydalanılabilir. Diş eti iltihapları, takma dişin vurması gibi durumlarda çay ağacı yağıyla ıslatılmış tampon kullanılarak iyileşme hızlandırılabilir.