12.10.2010

Uzakdoğunun mucize bitkisi: Ginseng


Köklerinin şifalı olduğuna inanılan ginseng bitkisi Çin, Japonya, Kore gibi uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılır. Bu bölgelerde yabani formu bulunan ginsengin botanikteki ismi Panax’tır. Kelime, Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türemiştir. Çok yıllık otsu bir bitki olan ginsengin kökleri beyaz ve kırmızı olan türleri mevcuttur. Ağaç kabuğu dokusuna benzer bir görüntüsü vardır.
Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan ginsengin yorgunluğu giderici, iştah açıcı ve cinsel gücü artırıcı özellikleri var. Lezzeti pek de hoş olmayan bir bitki olan ginseng, Çin tıbbında kan basıncını düzenlemek, akciğer ve kalbi kuvvetlendirmek, merkezi sinir sistemini uyarmak, kolesterol seviyesini düşürmek, fiziksel ve zihinsel dayanıklılığı artırmak gibi amaçlarla kullanılıyor.


M.S. 1. Yüzyıla ait bir Çin metni ginsengi zihni güçlendirici, bilgeliği artırıcı bir bitki olarak tanımlıyor, metinde düzenli kullanılması durumunda ömrün uzayacağı iddia ediliyor.

Ginsengin yararları
Ginseng şifalı bitkiler içerisinde strese karşı direnci artıran en etkili bitki olarak tanınıyor. Fiziksel aktiviteyi, zihinsel ve bedensel dayanıklılığı artırıcı özelliği olduğu biliniyor.

Erkeklerde sperm miktarını ve erkeklik hormonu testesteronun salgılanmasını artırdığı, prostata karşı etkili olduğu düşünülen ginsengin kadınlarda hafıza merkezlerini uyarıcı etkide bulunduğu yeni keşfedildi.

Ginseng, faydalı birçok özelliği olan bir bitki. Ancak ilaç kullananların dikkatli olması gerekiyor. Ginseng, bazı kan inceltici ilaçlar, kalp ilaçları ve antidepresanlarla birlikte alınmamalı. Diyabet hastalarında kan şekeri düzeyini düşürdüğü için ağızdan alınan diyabet ilaçlarıyla birlikte kullanılmasında sakınca olabilir. İnternette rastlanan kimi kaynaklarda ginsengin bilinen bir yan etkisi olmadığı belirtiliyor. Ancak, yüksek enerji veren böyle bir bitkiyi, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkları olanların ya da sürekli ilaç alanların doktora danışmadan kullanmaları sakıncalı olabilir.
Ginseng bitkisini satın alırken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü pahalı bir bitki olan ginseng benzer bazı bitkilerle harmanlanarak satılabiliyor. Bu tür sorunlar yaşamamak için güvenilir dükkanlardan alışveriş yapmak gerekiyor.

Ayrıca ginsengin, “Amerikan ginsengi”, “Sibirya ginsengi” ve “kırmızı Kore ginsengi” gibi türleri mevcut. Kırmızı Kore ginsenginin, ticari olarak yetiştirilen Amerikan ve Sibirya ginsenglerine nazaran daha güçlü ve yararlı olduğunu belirten kaynaklar mevcut.