31.12.2010

Selülitten korunmanın doğal yöntemleri

Selülit, şişman-zayıf, genç-yaşlı tüm kadınların ortak sorunu. Bilinçli beslenme, egzersiz, ve masajla selülitlerle başa çıkmak mümkün.

Selülit neden olur?
Selülit genellikle uyluğun üst kısmında, diz ve bileklerin içinde, bacakların ve baldırların arka kısımlarında görülen, hormonlardan ve dolaşım bozukluklarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Cilt iki parmak arasında sıkıştırıldığında dış tabakasında portakal kabuğu görünümünde girinti ve çıkıntılar oluşuyorsa sizde de selülit var demektir. Kadın vücudu selülite daha yatkındır. Bu yatkınlığı sağlayan etkenleri şu biçimde sıralamak mümkün:
- Kadın cildinin doğal yapısı.
- Çoğunlukla ergenlik, gebelik, menapoz gibi kilo ve hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemler.
- Ağır, aşırı kalorili besinlerle düzensiz ve yanlış beslenme
- Vücutta zehirleyici etkiler oluşturan alkol, çay, kahve ve sigaranın aşırı tüketimi.
- Hareketsiz bir yaşam.
- Hızlı ve stresli yaşamların yarattığı gerginlik, kaygı ve güvensizlik gibi ruhsal etkenler.
- Doğal çevreden solunum, beslenme gibi çeşitli yollarla sürekli olarak alınan zehirleyici maddeler.
- Tuz-su dengesinde değişikliklere neden olan idrar söktürücü ve müshillerin gelişigüzel kullanımı.
- Düzensiz uyku.
- Karaciğer problemleri, sindirim bozuklukları ve kabızlık.
Selülitten korunmanın yolları
Selülitten korunma ve onunla mücadele etmek için sistemli bir program uygulamak gerekir. Piyasada bulunan krem, ilaç, kozmetik vb. çarelere başvurmadan önce beslenme, egzersiz, masaj vb. yaşam tarzıyla ilgili önlemleri almak gereklidir.
- Selülitlerden korunmak için ilk yapılması gereken beslenmeye dikkat etmektir. Yüksek kalorili yiyeceklerden, fast-food tarzı hazır yiyeceklerden uzak durulmalı, doğal ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Fast food tarzı beslenmede bol miktarda bulunan yağlar doyma hissinin geç oluşmasına neden olur. Örneğin, ketçaplı ve mayonezli patates kızartması yerken doyma hissi normal bir sofra yemeği yerken ortaya çıkan doyma hissinden çok daha geç oluşur. Bunun sonucunda daha fazla yemek, daha fazla yağ almak ve vücutta yağ depolarının artması gibi durumlar ortaya çıkar.
- Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin dengeli olarak alınmasına dikkat edilmelidir. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.
- Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz ve çileği bol bol yemek selülitten korunmada oldukça faydalıdır.
- Kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durmak gerekir. Bu maddeler yağ hücrelerini şişirerek dokularda su tutulmasına neden olur ve vücudun atıklardan temizlenmesini önlerler.
- Pek çok rahatsızlıktan korunmada etkili olan egzersiz ve hareketli yaşam tarzı selülitten korunmada da etkilidir. Durağan bir yaşam tarzından uzak durmak, bol hareket etmek, yürüyüş, jimnastik, bisiklete binmek, yüzmek, vücudun belli kısımlarını incelten aerobik, pilates vb. egzersizler oldukça yararlıdır.
- Su vücudun zehirli maddeleri atması için gereklidir. Su en temizleyici maddedir. Bol su içmek dokuları zehirli ve atık maddelerden temizler.
- Yüksek topuklar, yanlış yürüme, yanlış vücut duruşu, kambur oturma gibi etkenler selüliti artırıcı etkide bulunur. Sayılan etkenler toplar damarlarda ve lenf damarlarında kanın geriye doğru akışını olumsuz yönde etkiler. Yanlış oturma şeklinde ise iç organlar sıkışır. Sonuçta zehirli maddeler vücuttan çabuk atılmaz ve atık maddeler dokularda toplanır. Deri gevşer, çukurlar oluşur.
- Stresten uzak durmak vücut sağlığı ve güzelliği için oldukça gereklidir. Stresi azaltmada etkili olabilecek çeşitli uğraşlar edinmek, yaşam tarzını stresten uzak durmaya göre ayarlamak yalnızca selülitten korunmak için değil, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için temel koşullardan biridir.
- Derinin kanla beslenmesini teşvik etmek için masaj yapılabilir. Masaja okşama hareketi ile başlanarak üst uyluklara önce bir, sonra iki elle yumuşak bir şekilde aşağıdan yukarı doğru kalçalara kadar çıkarak masaj yapılmalıdır. Daha sonra deriyi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarının arasına almak, yoğurur gibi masaj yapmak selülitlere karşı etkilidir. Banyoda selülitlerin olduğu bölgeye kese ile dairesel hareketler yaparak masaj yapmak yararlı olacaktır.