28.12.2010

Organik ürünler neden pahalı?


Market raflarında organik gıdaların eşdeğer konvansiyonel gıdalara göre birkaç kat fazla fiyatla satıldığını görebiliyoruz. Bu durum ülkemizde organik gıdaların ancak zenginlerin tüketebileceği gıdalar olduğu önyargısını oluşturuyor.


Aslında durum sanıldığı gibi değil. Ülkemizdeki organik tarım pazarı dış pazara, yani ihracata yönelik olarak oluşturulmuş durumda. İç pazarın talepleri son birkaç yıldır yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Organik gıdaların çok yüksek fiyatlarla satılmasının temel nedeni bu. Yani iç pazarın talepleri olgunlaşıp organik üretim arttığı zaman organik gıdalar da yavaş yavaş ucuzlamaya başlayacak. Ucuz organik gıdaya ulaşabileceğimiz günlerin çok uzak olmadığını birer ikişer açılan organik pazarlardan anlayabiliriz. Şişli Bomonti’de bulunan %100 Organik Pazar’dan sonra Bursa, Ankara ve İzmir'de organik pazarlar açıldı. Ardından İstanbul’da Kadıköy, Maltepe, Kartal, Zeytinburnu ve Beylikdüzü'nde açılan organik pazarlar geldi. Üstelik bu pazarlarda uygulanan sıkı fiyat politikası sayesinde, ürünlerin fiyatı eskiye oranla epeyce ucuzlamış durumda.

Sağlıklı gıda herkesin hakkı
Organik tarım, yüksek verim yerine kaliteli ve sağlıklı gıdayı hedefler. Yani fazla miktarda ürün veren, ancak gerek sağlık, gerek çevre, gerekse damak tadı açısından kaliteli olmayan ürünler yerine biraz daha az verimli ancak kaliteli ürünler tercih edilir. Sağlıklı, güvenilir ve kaliteli gıdalar tüketmek en temel insan haklarından biridir. Tüketici hakları konusunda faaliyet yürüten tüm sivil toplum kuruluşları tüketicinin ne yediğini bilme ve sağlıklı gıda tüketme hakkı üzerinde önemle duruyor. Son yıllarda daha da bilinçlenen ülkemiz tüketicisi, başta taze sebze ve meyve olmak üzere tüm gıda ürünlerinin nasıl ve hangi koşullar altında üretildiğini sorgulamaya başladı. Zaman zaman tarımsal ilaç kalıntısı yüzünden yaşanan skandallar tüketicinin bu konudaki hassasiyetinin yersiz olmadığını kanıtlar nitelikte.

Tüketicinin hassasiyetine bir de genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDO) konusundaki tartışmalar eklendi. AB ülkelerinin çoğunda GDO kaynaklı ürünlerin üretimi, tüketimi ve ithalatı yasaklanmış durumda. Ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede üretici ve tüketici birlikleri, meslek odaları ve çevre örgütleri GDO’lu ürünleri marketlerde ve sofralarda görmek istemiyor.

Uluslararası Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) metropollerdeki gıda güvenliğinin giderek büyük bir sorun haline gelmekte olduğunu, yerel yönetimlerin bu sorunu kontrol altında tutmakta zorlandıklarını belirtiyor.
Organik gıdaların önemi burada bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Tarladan sofraya kadar tüm süreçlerde kontrolden geçirilmiş ve sertifikalandırılmış organik gıdalar tüketicinin güvenilirlik konusundaki tüm taleplerine yanıt veriyor. Ayrıca GDO konusundaki hassasiyetlere de yanıt verilmiş oluyor, organik ürünlerde GDO kullanımı kesinlikle yasak.