2.12.2010

Hamsi Kuşu


Malzemeler (6 Kişilik):
1 Kilo hamsi, 2 tatlı kaşığı tuz, 1/4 demet maydanoz, 2 orta boy soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı çamfıstığı, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, yarım su bardağı pirinç, 1 su bardağı sıcak su, yarım çay kaşığı karabiber, yarım su bardağı mısır unu, 2 adet yumurta, 6 yemek kaşığı ayçiçek yağı (kızarırken)
Hazırlanışı:
Balıkları temizleyin, kuyruklarını koparmadan kılçığını çıkarın, yıkayın, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek karıştırın, süzgeçte 15 dakika bekletin.

Soğanı yıkayıp soyduktan sonra ince ince doğrayın, zeytinyağı ve çamfıstığı ile birlikte tencereye koyup kapağı kapatın, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldürün.
Pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğana katın, 1-2 kez çevirin. Suyu ve kalan tuzu koyup karıştırın. Kuşüzümünü serpin. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Daha önceden yıkayıp ayıkladığınız maydanozu kıyın, kara biberle birlikte pilava ekleyip karıştırın. Hamsilerden iki adedinin boş kısımlarını mısır ununa batırıp kuyrukları aynı tarafa gelecek şekilde avucunuza serin, ortasına 1 tatlı kaşığı kadar pilav koyun, üçüncü hamsinin de dış kısmını unlayıp için üzerine kapatın, kuyruk ve baş kısımlarını bükerek iyice yapıştırarak, kuşa benzer dolmalar yapın. Yumurtayı çırpıp, dolmaları batırarak kızdırılmış derin yağda kızartın.