15.12.2010

Zerdeçal



Hint safranı adıyla da tanınan zerdeçal, bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir. Güney Asya kökenli bir bitki olan zerdeçal, Batı ülkelerinde baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya ülkelerinde uzun yıllardan bu yana doğal ilaç olarak kullanılır. Yemeklerde kullanılan köri baharatının temel bileşenlerinden biri olan zerdeçalın etken maddesi "kurkumin"dir.
Zerdeçal çok yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin kök kısımları parmak şeklindedir. Piyasada parmak şeklinde, toz haline getirilmiş olarak ve hap formunda bulunur. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçalda ortalama 30 ila 90 mg. curcumin bulunur.
Günde yaklaşık 2 ila 4 silme tatlı kaşığı kadar kullanılan zerdeçalın kansere karşı koruyucu etki gösterdiği biliniyor. Tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici etki yaptığı kanıtlanmıştır. Ayrıca antioksidan ve iltihap giderici olarak etkilidir. Karaciğerin zehirli maddelerden arınmasına, sağlıklı ve güçlü hale gelmesine yardımcı olur.
Zerdeçalın solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde, sindirim rahatsızlıklarında ve kolesterölü azaltıcı etkisi nedeniyle kalp hastalıklarının önlenmesinde de etkili olduğu gözlenmiştir. Ayrıca sigaranın verdiği zararları önlemede etkili olduğu düşünülmektedir.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Erkan Topuz'un resmi internet sitesinde verilen bilgilere göre, zerdeçal düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı önleyici etkide bulunur. Sitede verilen bilgiler ve öneriler şöyle:
Turmeric (zerdeçal) 450 mg, ayurveda (Hint tıbbı) geleneğinde sağlıklı kalmak için düzenli olarak tüketilmesi gerektiğine inanılan bir bitkidir. İçerdiği, geleneksel vitaminlerden çok daha güçlü bir antioksidan etkiye sahip kurkuminoidlerden kurkuminin, P53 genini aktive ederek kanser hücrelerini baskılamak yoluyla önemli bir anti-kanser etki gösterdiği keşfedilmiştir.
- Antioksidan olarak (içeriğindeki kurkumin doğadaki en güçlü anti-oksidanlardandır.)

- Anti-kanser etki ile düzenli olarak kullanılması gereken (özellikle meme kanseri)

- Anti-enflamatuvar (artrit tedavisini destekleyici)

- Sindirim sorunlarına karşı (hazımsızlık ve mide ekşimesi problemlerinde) kullanımları vardır.