22.12.2010

Küresel ısınmaya karşı neler yapılabilir?

Karşı karşıya bulunduğumuz tehlikenin büyüklüğüne rağmen alınan önlemler ne yazık ki son derece yetersiz ve yavaş. Özellikle fosil yakıt kullanımını sınırlamak için, sanayi, ulaşım gibi alanlarda hükümetler nezdinde ciddi önlemler almak, üretim modellerini yeniden gözden geçirmek gerekiyor.
Toprak kalitesinin artması ve yeşil alanların ve ormanların artması gibi olayların atmosferdeki karbonun tutulmasına yol açacağı biliniyor. Tarımsal faaliyetlerin toprak kalitesini gözeterek, doğayla barışık bir biçimde yapılması, verimliliğini kaybetmiş toprakların rehabilitasyonu, ağaçlandırma, ormanlık alanların korunması ve çoğaltılması gibi çalışmalar, hem ekosistemin kalitesini artırmada hem de karbon tutulumu sağlayarak küresel ısınma ve kuraklıkla mücadele etmede önemli katkılar sağlayabilir.

Bizlerin bireysel olarak yapabileceğimizse oldukça sınırlı. Ancak; sera gazlarının salınımını artırıcı bireysel faaliyetlerde bulunmamak, örneğin otomobil yerine toplu taşıma kullanmak ya da en azından yakıtı tasarruflu kullanan modelleri tercih etmek, evde ve işyerinde enerji tasarrufunu sağlayacak çeşitli önlemler almak faydalı sonuçlar doğurabilir. Tüketim kalıplarımızı gözden geçirmemiz de gerekli, özellikle enerji alanında savurganlığı bir yana bırakıp tasarrufu hedefleyen uygulamaları bir an önce gündemimize almalıyız. Ayrıca, tüm dünyada bu konuda çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarına destek vererek bilinç düzeyini yükseltmek ve kamuoyu baskısı yaratarak hükümetlerin yapması gereken uygulamaları çabuklaştırmak, geleceğimizi kurtarmak açısından önemli katkılar sağlayabilir.
Bireysel olarak yapabileceklerimiz neler?
- Bulunduğunuz ortamın sıcaklığını 1°C düşürün. Bu sayede tasarruf edeceğiniz enerji ile atmosfere yılda 400 kilo CO2 salınmasını engellemiş olacaksınız.
- Elektrikli cihazlarınızı stand by konumunda bırakmayın.
- Şarj cihazlarınızı prize takılı bırakmayın.
- Su ısıtıcılarında yalnızca çay ya da kahve yapmanıza yetecek miktarda suyu, örneğin 1 bardak çay için 1 bardak suyu ısıtın.
- İhtiyacınız olmayan ışıkları söndürün. Bu sayede tasarruf edeceğiniz enerji ile atmosfere yılda 4 ton CO2 salınmasını engellemiş olacaksınız.
- Banyo yapmak için küvet yerine duşu kullanın. Bu sayede kullanacağınız suyun yarısını tasarruf etmiş olacaksınız. Yapacağınız para tasarrufunun yanısıra ısıtmadan yapacağınız tasarruf sayesinde atmosfere yılda 4 ton CO2 salınmasını da engelleyeceksiniz..
- Düşük enerji tüketen ampul kullanın. Bu ampuller diğerlerine oranla 3 kat daha az güç harcar.
- Arabanızı olabildiğince az kullanın. Yüksek miktarda yakıt tüketen arazi tipi araçlar yerine tasarruflu yakıt kullanan araçları tercih edin.
- Evinizin çatı arası, duvarlar, sıcak su hatları, kazan gibi bölümlerini doğru izole edin. Kapı-pencerelerden olabilecek ısı kaçaklarını engelleyin. Bu sayede atmosfere yılda ortalama 3,8 ton CO2 salınmasını engellemiş olacaksınız.
- Çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.
- Gıdalarınızı oturduğunuz bölgeye yakın yerlerde üretilenlerden tercih edin. Böylece gıdanızın dünyanın uzak bölgelerinden uçak yoluyla taşınmasını ve kendi payınıza düşen, yılda ortalama 4 ton CO2 salınmasını engellemiş olursunuz.