30.12.2010

Çörek Otu ve Yağı Nasıl Kullanılır?



Gıda desteği olarak çörekotu yağı Tedavi amacıyla kullanılacak çörekotu yağının mutlaka soğuk presleme yöntemiyle elde edilmesi gerekmektedir. Değerli doymamış yağ asitlerinin zarar görmemesi için, çörekotu yağı ısıtılmamalıdır. Koyu kahve rengindeki yağ, koyu renkli şişelerde, karanlık ve serin yerlerde muhafaza edilmeli, taze ve bozulmamış olmalıdır.
Uçucu yağların uzun süre ağız yolundan kullanılması karaciğeri yorduğu için, çörekotu yağı da kür şeklinde 8, en fazla 12 hafta süreyle, yemeklerle beraber ve bol su içerek aşağıda belirtilen dozlarda alınmalıdır: Soğuk presleme ile elde edilen çörekotu yağının herbiri 400 mg içeren kapsüllerinden


Çocuklar günde 1 - 2 kez, 1 kapsül
Yetişkinler günde 1 - 2 kez, 1 - 2 kapsül
Veya yağ olarak
Çocuklar günde 1 - 2 kez, 1/4 tatlı kaşığı
Yetişkinler günde 1 - 2 kez, 1/4 - 1/2 tatlıkaşığı

Mutfakta çörekotu ve çörekotu yağı hazım kolaylaştırıcı etkisi ve güzel tadı nedeniyle;

  • Ekmek, börek, çörek, baklagiller ve lahana türü sebzelerde çörekotu kullanılabilir.
  • Kızartılmış veya pişirilmiş etin üzerine 2 tatlı kaşığı çörekotu yağı ilave edilebilir.
  • Sucuklara öğütülmüş çörekotu ilave edilebilir.
  • Salatalara çörekotu ve yağı ilave edilebilir.
  • Turşu yapımında çörekotu kullanılarak hem güzel bir aroma sağlanır, hem de antibakteriyel etkisi dolayısıyla turşunun bozulması önlenir.
  • 1 yemek kaşığı çörekotu üzerine kaynamış su ekleyip 10 dakika demleyerek çay yapılabilir.
  • Miktarı isteğe bağlı olarak, çekilmemiş kahveye ilave edilip kahveyle birlikte öğütülebilir. 

Kozmetik olarak çörekotu ve çörekotu yağı
  • Parlak ve güzel saçlar için; 250 ml saç şampuanına 1 yemek kaşığı çörekotu yağı ilave edilir.
  • Doğal ve güzel bir cilt için, kırmızı kuru üzüm çörekotu yağında bekletilip hergün bir yemek kaşığı yenir. Veya kırmızı kuru üzüm ile çörekotu tohumları birlikte çiğnenerek yenir; böylece ağızda ferahlatıcı bir tad ve koku da kalır.
Prof. Dr. Menşure Özgüven
Çukurova Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü