9.11.2010

Hamilelikte uzak durulması gereken gıdalar

Gıdaların üretimi sırasında kullanılan kimyasal maddeler anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturabilir. Bazı hazır gıdalar katkı maddeleri ve koruyucu maddeler içerdiği için hamilelikte kullanılması sakınca içerebilir. Bütün bu nedenlerden dolayı mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durulmalı, taze gıdalarla evde pişirilecek yemekler tercih edilmelidir.

Gıdaların üretimi sırasında kullanılan kimyasal maddelerin gıdalar üzerinde bırakabileceği kalıntılardan uzak durmak için en garantili yöntem, bu tür kimyasal maddeler kullanılmadan üretilen organik gıdaların tercih edilmesi. Eğer bu mümkün değilse, taze sebze ve meyvelerin kimyasal kalıntılardan arındırılması için iyice yıkanması, sebze ve meyvelerin normalde yetişmiş olduğu mevsimde tüketilmesi önerilir. Örneğin kışın domates tüketiminin tercih edilmemesi yararlı olacaktır.


Hamilelik döneminde beslenmeye özel önem gösterilmesi gerekiyor. Bebeğin organlarının geliştiği böyle bir dönemde annenin aldığı gıdalar çocuğun gelişimi açısından önem taşıyor. Organik olmayan gıdalarla birlikte alınacak kimyasal maddeler bebek için sakınca yaratabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde mümkün olduğu kadar organik ve doğal gıdalarla beslenmenin tercih edilmesi gerekiyor.

Endüstriyel tarım metodlarıyla üretilen gıdalar besleyicilik açısından da geleneksel ve organik yöntemlerle üretilen gıdalara göre daha zayıf. İngiltere’de yapılan bir araştırmada Tarım Bakanlığı’nın 1930’da ve 1980’de yaptığı meyve ve sebzelerin mineral değerlerini içeren çalışmaların sonuçları karşılaştırıldı. Çıkan sonuca göre sebzelerde kalsiyum, magnezyum, bakır ve sodyumda, meyvelerde ise magnezyum, demir, bakır ve potasyumda önemli düzeylerde gerilemeler olduğu gözlendi. Örneğin sebzelerdeki bakır oranı eskiden varolanın beşte biri düzeyindeydi. ABD’de yapılan benzer bir araştırmada, askorbik asidin (C vitamini) ıspanaktaki azalma oranı %52, soğandaki azalma oranı %28 olarak bulundu. Demir oranındaki düşüşler soğanda %56, ıspanakta ise %10 olarak bulundu.

Tüm bu nedenlerden dolayı hamilelerin eğer mümkünse organik gıda tüketmesi, mümkün olamıyorsa mevsiminde yetişmiş, taze gıdaları tercih etmesi önerilir. Bazı sebzelerde kullanılan kimyasalların oranı diğer sebzelere oranla daha fazla olabiliyor. Yenilen sebze meyve çeşitliliğinin mümkün olduğu kadar artırılması da aynı sebze ve mevyeleri sık sık tüketerek alınabilecek bazı kimyasal maddelerden korunmak için yararlı olabilir.

Çiğ ya da az pişmiş etler, çiğ ya da az pişmiş yumurta, küflü ya da taze peynirler hamilelikte alınması riskli gıdalardır. Gıdalarla birlikte bulaşabilecek salmonella gibi bazı hastalıklardan, E. coli, kampilobakter gibi mikroplardan korunmak için bu tür gıdaların alınmaması yerinde olacaktır.

Multivitamin alımında dikkatli olunmalı, doktorun tavsiyesi dışında multivitamin alınmamalıdır. Fazla miktarda A vitamini içeren multivitaminler bebeğe zarar verebilir. Karaciğer gibi sakatatlar da fazla miktarda A vitamini içerdiği için hamilelik sırasında seyrek tüketilmelidir. Midye, kılıçbalığı, ton balığı gibi fazla miktarda civa içeren deniz ürünleri de aynı şekilde fazla tüketilmemelidir.

Ayrıca, kola, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, bu içecekler fazla miktarda tüketilmemelidir. Alkol bebeğin gelişimine zarar verdiği için, hamilelik döneminde az miktarda dahi olsa alkol kullanılmamalıdır.