10.11.2010

Anne sütü ne kadar süreyle ve nasıl verilmeli?

Bebek mümkün olduğu kadar uzun süre emzirilmelidir. Ancak altıncı aydan sonra anne sütü bebeğe yetmemeye başlar. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800 ml. süt salgılar. Bu miktar ilk 6 ayda bebek için yeterlidir.

Bebek sık sık emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle gece ya da gündüz 1-3 saat aralıklarla emmek isterler. Yeni doğan bebekler çok uyurlar. Bebeğin 3-4 saatlik zaman zarfında uyanmaması durumunda uyur haldeyken anne kucağına alınarak memeyi almaları sağlanmalıdır.


Anne sütünün yeterli olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bebeğin kilo almasını izlemektir. Bebek doğumdan itibaren 6. aya kadar her ay ortalama yarım kilo alır. Bebeğin kilo alması 6. aydan sonra yavaşlamaya başlar, kilo artışı 12. aya kadar her ay ortalama 400 gr. olur. Bebeğin ağırlık artışının azalmaya başlaması ve uykusuzluk, huzursuzluk gibi tepkilerinin artmaya başlaması anne sütünün yetmediğinin göstergesidir. Bu nedenle 6. aydan sonra bebeğin beslenmesinin diğer gıdalarla takviye edilmesi gerekir.

Emzirme pozisyonu önemli
Bebeğin omuz ve vücudu memeye dönük olmalı, burnu meme başı hizasında bulunmalı. Memeyi bebeğe doğru sarkıtmak yerine bebeği memeye yaklaştırmak gerekli. Bebek memeye yavaşça yaklaştırıldıktan sonra ağzını meme başına dokundurmak ve beklemek gerekiyor. Bebek ağzını iyice açtıktan sonra meme başında bulunan koyu renkli bölümü dilinin üstüne gelecek şekilde yerleştirilmeli. Meme ucu bebeğin ağzını mümkün olduğu kadar doldurmuş, bebeğin çenesi memeye dayanmış olmalı.

Ağız yeteri kadar açılmadığında bebek meme ucunu doğru şekilde kavrayamaz, bu da meme ucunda ağrıya neden olur. Emzirmenin başlangıcında olan ağrı hissini normal saymak gerekiyor, ancak ağrı emzirme süresi boyunca devam ediyorsa, bebek doğru olarak emzirilmiyor demektir.