10.11.2010

Bebek için en ideal besin: Anne sütü


Yeni doğan bebeklerin beslenmesinin en doğal ve sağlıklı yolu anne sütüdür. Bazı genç anneler emzirmeyi eski moda bir davranış olarak algılayabilir. Ancak yeni doğan bebek için anne sütünün yerini tutacak hiçbir gıda yoktur. Bu nedenle, sosyal ve kültürel tercihler ne olursa olsun, anne ve bebek sağlığı için herhangi bir engel yoksa anne sütü tercih edilmelidir. Anne sütü bebeğin en temel haklarından biridir.

Anne sütü, diğer sütler ve mamalarda karşılaştırıldığında, bebek beslenmesi için en ideal besindir. Anne sütünün içeriğinde, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için çok önemli olan bazı mineraller, proteinler ve lineloik asit gibi maddeler diğer sütlere oranla çok daha fazladır. Ayrıca, bebekte bulunmayan ve sindirime yardımcı bazı enzimler ve bebeği hastalıklara karşı koruyan antikorlar içerir. Anne sütü, bebeğin büyüme ve gelişmesi için önemli olan çinko ve demir gibi minerallerin emilimini kolaylaştırır, yüksek oranda laktoz içerdiği için kalsiyum emilimini artırır. İnek sütünde bulunan bazı allerji yapıcı proteinler anne sütünde bulunmaz.


Emzirmenin çocuğun yanısıra anne için de sayısız yararları bulunur. Süt salgılamak, annenin vücudunun doğumdan sonraki toparlanma sürecine katkıda bulunur. Doğumda alınan kilolar daha kolay verilir, uterusun küçülme ve eski haline geri dönme süreci daha hızlı gerçekleşir.

Anne, özellikle ilk günlerde bebeğe sık sık süt vermelidir. Bu, ilerleyen günlerde anne sütünün bol ve devamlı olması için gereklidir. Sık sık emzirme, göğüslerin boşalmasını sağlar, süt bezleri boşalan yerleri doldurmak için daha fazla süt yapmaya başlar.

Kolostrum (ağız sütü)
Kolostrum, doğumdan sonraki ilk günlerde salgılanan sarımsı renkte, koyu kıvamlı süte verilen addır. Halk arasında "ağız sütü" olarak bilinen bu sütün bebek için yararları sayısızdır:
• Antikorlar açısından çok zengin olduğu için bebeği enfeksiyon hastalıklarına karşı korur.
• Protein, mineral ve vitaminler bakımından zengindir.
• Bebeğin bağırsak hareketlerini uyarıcı etkisi olduğu için bebeğin bağırsaklarında bulunan mekonyumun kolay çıkarılmasını sağlar.
Bütün bu nedenlerden dolayı doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde annenin bebeği emzirmesi gerekir. Ağız sütü, başlangıçta çok az miktarda gelmesine rağmen bebek için yeterli olur. Bebek emmeye devam ettikçe sütün miktarı artar.
Göğüsler henüz süt üretmeye başlamamış olsa dahi bebeği emzirmeye çalışmak gerekir. Bebeğin emme hareketi süt yapımı için uyarıcı etkide bulunacaktır.
Bebeğin emme hareketiyle birlikte beyne giden uyarı göğüslerde süt yapımının başlamasını sağlar, süt bebek tarafından emildikçe, beyin daha çok süt üretilmesi için uyarılarına devam eder.