10.11.2010

Emziren annenin hastalıkları bebeği nasıl etkiler?

Anne sütü vermeyi engelleyen hastalık çok azdır. Anne nezle, ishal, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara kapıldığında bebeğini emzirmeye devam edebilir. Anne sütü ile bebeğe geçecek antikorlar bebeği hastalıktan koruyacaktır.


Ağır kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi fiziksel rahatsızlıklarda emzirmek anne sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Meme kanseri ya da meme iltihabı gibi durumlarda bebeği emzirmek sakıncalı değildir. Memede ağrı olmuyorsa anne emzirmeye devam edebilir.

Annenin hastalıkları nedeniyle aldığı ilaçlardan bazıları bebeği olumsuz etkileyebilir. Kullanılan ilaçların bebeğe etki edip etmeyeceğini doktora danışmak şart.

Annenin alkol, sigara gibi alışkanlıkları da bebek açısından sakıncalı. Sigara ve alkol kullanan annelerin sütünde bebek için zararlı toksik maddeler bulunur. Emziren annenin kahve, çay, gazlı içecekler gibi maddelerin alımında da aşırıya kaçmaması gerekir.
Galaktozemi, fenilketonüri gibi bazı hastalıklarda bebeğe anne sütü verilmesi sakıncalı olabilir. Bebekte bu gibi hastalıklar ortaya çıktığında emzirmeye devam edilip edilmeyeceğini doktora danışmak gerekiyor.

Annenin beslenmesi
Emziren kadının salgıladığı sütün içeriğinde bulunan enerji ve besleyici maddeler kadının yediklerinden ve hamilelik sırasında depo ettilklerinden gelir. Anne verdiği sütün karşılığında yeterli miktarda enerji, protein, mineral ve vitamin almazsa kısa bir süre sonra vücut yıpranmaya başlar. Bu nedenle annenin emzirdiği dönem zarfında beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Annenin, enerji, protein ve kalsiyum yönünden zengin bir diyet uygulaması, ayrıca vücudun sıvı ihtiyacı arttığı için normalden daha fazla su içmesi gerekir, günde en az 2 litre sıvı alınması şart.