9.11.2010

Hamilelikte nasıl beslenmek gerekir?


Hamilelik, insan hayatında beslenmeye en fazla dikkat edilmesi gereken dönemlerden biri. Hamileler, hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için beslenmeye normalde gösterdikleri özenden çok daha fazla özen göstermeli.

Hamilelik sırasında anne adayının vücudunda önemli değişiklikler olur. Hem bu değişikliklerin sorunsuz olarak gerçekleşebilmesi hem de bebeğin büyüme ve gelişmesinin tamamlanması için annenin beslenmesinin yeterli ve dengeli olması gerekir.

Hamilelik sürecinde, normalde alınandan daha fazla miktarda gıda alınması gerektiği doğrudur, ancak bu yeterli değildir. Çünkü hamile kadının besin ihtiyaçları normal birine göre farklıdır.

Hamileliğinden önce normal kiloda olan bir kadının ortalama 10-15 kilo alması gerekir. Hamileliğinden önce kilolu olan kadınların 7-12 kilo, zayıf olan kadınlarınsa 15-20 kilo alması gerekir. Ancak gebelik sırasında yaygın olarak ortaya çıkan, gebelik diyabeti ve gebelik tansiyonu gibi rahatsızlıklara dikkat edilmeli, yapılan kontrollerde böyle bir rahatsızlık ortaya çıktığında hem rahatsızlıkla hem de diyetle ilgili bir uzmana danışılmalıdır.


Hamile kadının diyetinde öncelikle bol miktarda meyve ve sebzeye yer verilmelidir. Sebze ve meyve tercihinde donmuş, konserve ya da kurutulmuş gıdalardan çok taze gıdaların tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Hamilelikte lifli gıdaların alımı da özellikle önemlidir. Örneğin rafine undan üretilmiş beyaz ekmeğin yerine tam buğday ekmeğinin, kabuğu ayıklanmış pirinç yerine kabuklu pirincin tercih edilmesi, lif açısından zengin sebze ve meyvelerin suyunu sıkmaktansa taze olarak yenmesinin tercih edilmesi lif alımı açısından yerinde olacaktır.

Hamilelik döneminde, protein alımı da özel önem taşır. Yağsız et, balık, tavuk, yumurta ve bakliyat ürünlerinin dengeli bir şekilde alımı gerekir. Balık, içeriğinde önemli yağ asitleri bulunduğu ve demir içeriği açısından zengin olduğu için haftada iki kez balık yenilmesi gereklidir. Ayrıca kalsiyum açısından zengin olan süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi yiyeceklerin de yeterli miktarda alınması şarttır.

Gebelikte, az miktarlarda ancak sık sık yemek yenmesi daha faydalıdır. Bu sayede kan şekeri düzeyi dengede kalmış olur. Ayrıca gebelerde sık rastlanan kabızlık problemine karşı, zaman zaman kuru kayısı, incir ve ceviz yenilmesi yararlıdır.

Hamilelikte demir alımına özel olarak önem gösterilmesi gerekir. Diyette demir açısından zengin gıdalara bol bol yer verilmelidir. Kırmızı et, karaciğer, baklagiller, tam ekmek, yeşil sebzeler ve kuru meyveler demir açısından zengin gıdalardır. Demirin emilimine engel olan süt, çay ve kahve gibi içeceklerin demir açısından zengin gıdalarla birlikte alınmamasına dikkat edilmelidir. Çoğu hamilede demir açısından zengin gıdaların alımına dikkat edilmesine rağmen demir eksikliğine rastlanır. Doktor kontrolleri sırasında demir ve folik asit eksikliği olup olmadığına dikkat edilmesi ve eğer eksiklik varsa doktorun önereceği demir ve folik asit takviyesi içeren ilaçların alınması gereklidir.

Folik asit alımına ideal olarak gebelikten önce başlanmasında yarar vardır. Bebeğin, sinir sisteminin oluşumu açısından özel önem taşıyan folik asit, düzenli olarak alındığında spina bifida gibi bazı rahatsızlıkların oluşum riskini azaltır. Yeşil sebzeler, kahvaltılık tahıllar ve tam ekmek folik asit açısından zengin gıdalardır.

Gebelikte bazı vitaminlerin eksikliğine de sıkça rastlanır. Özellikle D vitamini eksikliğine dikkat edilmeli, eğer eksiklik varsa dışarıdan takviye alınmalıdır. Balık yağı ve yumurta D vitamini açısından zengin gıdalardır. Ayrıca güneş altında uzun süre kalmamaya dikkat ederek güneşlenmek D vitamini ihtiyacını karşılamak için fayda sağlayabilir.