13.01.2011

Cilt ve Makyaj Temizliğinde Kullanılabilecek Doğal Kozmetikler



Su şeklinde temizleyiciler


Temizleyici ve antiseptik etkili bitkilerin infüzyon (demleme yöntemi) veya distilasyon (damıtma yani buhar haline getirerek soğutma yöntemi) yoluyla elde edilmiş suları (gül suyu, lavanta suyu, biberiye suyu, nane suyu..) kullanılabilir. İçine gliserin, makyaj malzemesini çözecek hafif bir yağ (susam yağı gibi), ferahlatıcı ve çözücü özelliği dolayısıyla alkol veya elma sirkesi, hoş kokulu ve antiseptik etkili aromatik yağlar ilave edilebilir.


100 ml. gül suyu
5 ml (1 yemek kaşığı) gliserin
1 çay kaşığı ebegümeci suyu (renk verir
ve hafif asidik ortam yaratır)
1 damla gül yağı
Fazla makyaj yapıp temizlemekte güçlük
çekenler, gliserini fazla koyarak çözünürlüğü
arttırabilirler.

Losyon şeklinde temizleyiciler


Bitkilerin distilasyon veya maserasyon (su, yağ, yada alkol içinde bekletme yöntemi) yoluyla elde edilmiş suları (gül suyu, lavanta suyu, papatya suyu, biberiye suyu..) kullanılabilir. İçine sıvı yağ (en uygunu susam yağıdır, zeytin yağı veya hint yağı da kullanılabilir) ve emülgatör (kıvam arttırıcı) madde (Arap zamkı, kitre zamkı) ilave edilebilir. Böylece süt görünümünde bir losyon hazırlanmış olur.
Kullanılacak bitki suyu, bitki yağı ve bunları biraraya getirecek maddeler karıştırılıp çalkalanarak da elde edilebilir.
100 ml. çöven suyu (çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilir) ve 2 kaşık susam yağı karıştırılıp çalkalanır.
Bu karışıma nane suyu ve nane esansı ilave edilerek tekrar çalkalanır. Durduğunda su dibe çökeceğinden her kullanımdan önce çalkalamak gerekir.

Prof. Dr. Ayten Altıntaş